Kalėdonomika: išlaidos Kalėdoms auga lėčiau nei darbo užmokestis
2015-12-18
Šventinis laikotarpis – pirmiausia, tai džiaugsmo, pakilios nuotaikos metas, kuriuo dalinamės su artimaisiais ir draugais. Tačiau tai ir laikas, kai plačiau atveriame savo pinigines. Vien Kūčių ir Kalėdų šeimos stalui, skaičiuojant tradicinius šventinius patiekalus ir gėrimus, vidutiniškai Lietuvoje išleidžiame apie 75 eurus *. Per šešerius metus Kalėdinis stalas pabrango daugiau nei dešimtadaliu, tai yra šventinių patiekalų krepšelio kaina kilo šiek tiek sparčiau nei ūgtelėjo infliacija. Labiausiai „Kalėdų infliaciją“ pajuto vilniečiai, kurie ir taip išleidžia šventėms trečdaliu daugiau nei Šiaulių ar Panevėžio gyventojai – jiems Kalėdų stalas brango net penktadaliu. Geroji žinia – darbo užmokestis per šį laikotarpį didėjo dvigubai sparčiau, tad šventėms išleidžiame santykinai mažiau.
* Kūčių ir Kalėdų stalo kainą apskaičiavome, remiantis statistikos departamento pateiktomis vidutinėmis pagrindinių maisto produktų kainomis. Kūčių stalui: kūčiukai, karštas žuvies patiekalas, duona, silkė, daržovės ir vaisiai, grikiai, spanguolių kisielius. Kalėdiniam stalui – aguonų/vaisių pyragas, kepta višta/antis, bulvių garnyras, vaisiai ir daržovės, gėrimai, arbata ir kava.