• Rinkos svyravimai dažnai gali pasirodyti didesni nei iš tiesų yra
  • Svyravimai Japonijoje
  • Dėmesys Federalinės rezervų sistemos (FED) suvažiavimui Jackson Hole kurorte

Nors maži trūkiai ekonomikoje buvo regimi ir anksčiau, augimas iki šiol išliko pakankamai atsparus kylantiems iššūkiams. Šis atsparumas buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl finansų rinkos iki pat pastarojo meto didžiąja dalimi tikėjosi tik švelnaus nusileidimo ekonomikoje, t.y. palyginti mažo sulėtėjimo. Šią idėją kiek persvarstyti privertė praėjusio mėnesio netikėtai nuvylusios naujienos iš JAV darbo rinkos, stringančios gamybinės veiklos rodikliai ir iki 4,3% išaugusi bedarbystė. Šioms kiek pesimistinėms naujienoms paėmus viršų, akcijos koregavosi, obligacijų pajamingumai nėrė į žemiausius lygius nuo 2023 m., o finansų rinkos greitai ėmė tikėtis 1% mažėsiančių palūkanų normų iki metų galo. Maža to, po rugpjūčio 5 d. ištikusio išsipardavimo, finansų rinkos džiaugsmingai ir vėl šoktelėjo, pagrindiniams indeksams stipriai kylant. Rinkos nuotaikos kinta labai greitai, nors ir ne visada yra visiškai tikslios. Tokie nuotaikų susvyravimai jau nutiko ne kartą šio ciklo metu ir galėtų kartotis ateityje.

Išsivysčiusių šalių akcijų rinkų indeksas (MSCI World Index) per praėjusį mėnesį kilo 0,34%, tuo metu kai besivystančių šalių akcijų rinkų indeksas (MSCI Emerging Market Index) krito 0,66%. Tuo pat metu 10-ies metų JAV Vyriausybės obligacijų pajamingumai traukėsi iki 3,9% nuo 4,03% fiksuotų prieš mėnesį, o Vokietijos Vyriausybės 10-ies metų obligacijų pajamingumai išliko stabilūs ties 2,3%

Kritimai rinkose

Rinkos kritimai, nepriklausomai nuo jų dydžio, gali kelti nerimą. 3% kritimas JAV akcijų indekse S&P 500 mėnesio pradžioje prikaustė daugelio dėmesį ir sukėlė nemaža jaudulio. Kita vertus, toks pats 3% šoktelėjimas ankstyvą liepą ar 2% viršijęs ūgtelėjimas paskutinėmis liepos dienomis tokio didelio rinkos dėmesio nesulaukė. Tokia dinamika tik dar kartą primena, kaip investuotojai kritimus seka kur kas uoliau, mat jie turi kur kas stipresnę įtaką rinkos psichologijai. Labai svarbu prisiminti, kad pastaruoju metu vykęs akcijų rinkos kritimas seka prieš tai fiksuotą aukščiausią visų laikų lygį ir net pastarosiose žemumose nuo visų laikų aukštumų atsilieka vos 8%. Trumpalaikis rinkos svyravimų šėlsmas gali lengvai priversti investuotojus pamesti ilgalaikę strategiją ir rinkos vertinimą. Rinkos nuosmukio metu gali pasirodyti, kad vyksta išties nekasdieniai įvykiai, bet istoriškai 5% ar didesni rinkos kritimai vyksta apie tris kartus kiekvienais metais. Nepaisant kritimų, galime pastebėti, kad akcijų rinkos indeksai nuo praėjusių metų pakilę beveik 20%, o nuo bulių rinkos pradžios 2022 spalį – net 50%.

Nikkei 225 indeksas istoriškai smunka

Mėnesio pradžioje Nikkei 225 indeksas, sekantis lyderiaujančias įmonių akcijas Japonijoje, patyrė vieną didžiausių nuosmukių savo istorijoje. Skaičiuojant procentais, indeksas nėrė žemyn 12% - tai didžiausias vienos dienos nuopuolis nuo pat 1987 m. spalio. Analitikai spėlioja, kad viena iš galimų priežasčių tokiam kritimui galėjo būti Japonijos jenomis finansuojamų skolinimosi ir skolinimo (angl. carry trade) sandorių atšaukimai. Skolinimosi ir skolinimo sandoriai dažnai pasižymi tuo, jog investuotojai skolinasi lėšas mažų palūkanų valiutomis (pavyzdžiui, Japonijos jenomis) ir lėšas investuoja kitur, kur grąža žada būti didesnė. Kita priežastis yra nesibaigianti JAV akcijų rinkos įtaka likusioms finansų rinkoms, o JAV akcijos kaip tik dieną prieš tai taip pat patyrė nuostolius. Tuo tarpu investuotojai iš naujo vertino savo sandorius po netikėto centrinio Japonijos banko sprendimo padidinti palūkanų normą nuo prieš tai galiojusio „0-0,1%” lygio iki naujojo “~0,25%” lygio, taip sukeliant paniką. Remiantis Reuters agentūra, dauguma analitikų mano, kad nei palūkanų normų pokyčiai, nei ekonominiai duomenys pilnai nepaaiškina, kodėl akcijos krito taip stipriai. Tai tikriausiai buvo nulemta kylančios Japonijos jenos vertės, kuri ilgą laiką dėl praktiškai nulinio palūkanų normų lygio ir nuoseklaus pigimo ilgą laiką tarnavo investuotojams kaip patogi valiuta milijardus siekiančiam skolinimuisi ir vėlesniam investavimui svetur.

Šaltinis: Investing.com

FED siunčia mažesnių palūkanų normų žinutę

Centrinių bankų vadovai jau beveik metus svarstė, kada gi galėtų būti teisingas metas baigti ribojančią monetarinę politiką. Ekonominiam augimui sumenkus, darbo rinkai atvėsus ir infliacijos rizikoms atslūgus aplinkybės darosi palankios palūkanų mažinimui bent 0,25% dar šį rugsėjį. Kaip investuotojai ir tikėjosi, FED vadovas Jerome‘as Powell‘as pasinaudojo proga suvažiavimo Jackson Hole metu pranešti, jog laikas mažinti palūkanų normas pagaliau atėjo. Nors jis ir nepateikė tikslių skaičių, Powell‘as atkreipė dėmesį į mažėjančią infliaciją bei sulėtėjusią darbo rinką. Kartu jis išreiškė išaugusį lūkestį, kad infliacija yra teisingame kelyje, kad pasiektų 2% ribą. Šiuo metu tikimasi, kad JAV Federalinė rezervų sistema mažins palūkanų normą 0,25% šį rugsėjį nuo dabartinio 5,25%-5.5% lygio, o iš viso šiais metais investuotojai tikisi pamatyti 2-3 palūkanų normų mažinimus. Nepaisant gana spartaus palūkanų mažinimo belaukiančių investuotojų lūkesčių, tikroji palūkanų pokyčio apimtis priklausys nuo ekonominių rodiklių ateityje.

Rinkos vertinimas

Pastarojo meto akcijų rinkos atsigavimas ir vėl buvo lydimas technologijų ir augimo akcijų – tų pačių, kurios labiausiai ir nukentėjo korekcijos metu. Artėjant galimam FED palūkanų normų mažinimo sprendimui, infliacijai mažėjant ir pelnų augimui paliečiant ne vien technologijų ar augimo akcijas, galima tikėtis pamatyti optimistiškas nuotaikas ir kituose akcijų rinkos sektoriuose. Nors ir rinkų svyravimai yra dažni, o rugsėjis ir spalis dar ir istoriškai yra silpni mėnesiai akcijų rinkai (ką jau bekalbėti apie artėjančius rinkimus JAV), šie didelių svyravimų laikotarpiai gali daliai investuotojų suteikti patrauklių galimybių.

ATSAKOMYBĖS APRIBOJIMAS

Įspėjimai
  • Šis rinkodaros pranešimas nėra investicinis tyrimas, todėl jis parengtas ne pagal nepriklausomiems investiciniams tyrimams taikomus standartus.
  • Šis rinkodaros pranešimas neapriboja banko ar jo darbuotojų teisės sudaryti sandorius ir to neuždraudžia iki jo išplatinimo.
Rinkodaros pranešimo parengimo vieta

Šį rinkodaros pranešimą parengė Portfelių valdymo padalinys (toliau – PMU) – „Luminor Bank AS“ skyrius (reg. Nr. 11315936, adresas: Liivalaia 45, 10145, Tallinn, Estija, kuriam Lietuvos Respublikoje atstovauja „Luminor Bank AS Lietuvos skyrius“, įmonės kodas 304870069, adresas: Konstitucijos pr. 21A, 03601 Vilnius, Lietuva, toliau – „Luminor“). PMU dalyvauja „Luminor“ klientams teikiant pasirenkamas portfelio valdymo paslaugas.

Priežiūros institucija

„Luminor“, kaip kredito įstaigos, veiklą prižiūri Lietuvos bankas. „Luminor“ veiklą taip pat prižiūri Europos centrinis bankas (ECB), kuris priežiūros funkcijas atlieka taikydamas Bendrą priežiūros mechanizmą (BPM), sudarytą iš ECB ir už priežiūrą atsakingų nacionalinių institucijų (Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1024/2013 dėl BPM). Jei šiame dokumente aiškiai nenurodyta kitaip, nuorodos į teisės normas reiškia Lietuvos Respublikoje priimtas normas.

Leidinio turinys ir šaltinis

PMU parengė rinkodaros pranešimą informacijos tikslais. „Luminor“ nelaiko šio pranešimo gavėjų savo klientais, todėl neprisiima atsakomybės už jų naudojamą turinį, kuris gali netikti jų asmeniniams tikslams.

PMU nuomonės gali skirtis nuo „Luminor Markets“ padalinio rekomendacijų arba nuomonių. Daugeliu atvejų tai gali sąlygoti skirtingi investicijų laikotarpiai, naudojami specialūs metodai, atsižvelgimas į asmenines aplinkybes, taikomas specialus rizikos vertinimas, portfelio aspektai ir kiti veiksniai. Nuomonės, tikslinės kainos ir skaičiavimai pateikti remiantis vienu ar keliais vertinimo metodais, pavyzdžiui, pinigų srautų analize, kartotinių naudojimu, bihevioristine technine pagrindinių rinkos pokyčių analize, kartu atsižvelgiant į rinkos situaciją, palūkanų normų ir valiutų kurso prognozes bei investicijų laikotarpius.

„Luminor“ naudojasi viešai prieinamais šaltiniais, tačiau nepriklausomo jų vertinimo neatliko. „Luminor“ negarantuoja, neužtikrina ir nelaiduoja, kad jie yra tikslūs ir išsamūs. Visos investicijos yra rizikingos ir gali atnešti tiek pelno, tiek nuostolių.

Šis rinkodaros pranešimas nėra laikytinas kvietimu sudaryti sutartį ar prospektu, kaip apibrėžta galiojančiuose įstatymuose. Sprendimas dėl investavimo, susijęs su finansine priemone, finansiniu produktu ar investicija (toliau bendrai vadinama „produktu“), turi būti priimamas remiantis ne šiuo dokumentu, bet patvirtintu ir paskelbtu prospektu ar išsamiais atitinkamo produkto dokumentais. Nei šis dokumentas, nei jokia jo dalis negali tapti bet kokios sutarties sudarymo ar įsipareigojimų prisiėmimo pagrindu. Šis dokumentas nepakeičia būtinos rekomendacijos dėl finansinės priemonės ir finansinio produkto pirkimo ar pardavimo.

Jokios rekomendacijos

Šį rinkodaros pranešimą parengė „Luminor PMU“, kaip bendrąją informaciją, jis neturi būti laikomas vieninteliu pagrindu priimant sprendimą investuoti. Jis nenumatytas kaip asmeninė rekomendacija dėl konkrečių finansinių priemonių ar strategijų. „Luminor“ neprisiima atsakomybės už rinkodaros pranešimo gavėjų naudojamą jo turinį.

Jei šiame rinkodaros pranešime pateikiamos rekomendacijos, jos neturi būti vertinamos kaip objektyvūs ar nešališki pranešime aptariamų klausimų paaiškinimai. Šis dokumentas nelaikytinas asmenine rekomendacija dėl investavimo, jame taip pat neatsižvelgiama į šio dokumento gavėjų individualias finansines aplinkybes ar tikslus. Dokumente aptariami vertybiniai popieriai ar kitos finansinės priemonės gali tikti ne visiems investuotojams. Investuotojas prisiima visą su investavimu susijusią nuostolių riziką. „Luminor“ rekomenduoja investuotojams savarankiškai įvertinti visus čia minimus emitentus, vertybinius popierius ar priemones, taip pat pasikonsultuoti su nepriklausomais konsultantais, jei jie mano tai esant būtina.

Šiame dokumente pateikiama informacija taip pat nėra laikytina rekomendacija dėl mokestinių pasekmių priėmus konkrečius sprendimus dėl investavimo. Su atitinkamais investiciniais produktais susijusių išlaidų ir mokesčių sąmatos čia nepateikiamos. Kiekvienas investuotojas turi pats įvertinti mokestinę ir kitą finansinę naudą bei nuostolius, susijusius su jo investicijomis.
 
Informacija apie riziką

Investavimo į tam tikras finansines priemones, įskaitant minėtas šiame dokumente, rizika paprastai yra didelė, nes jų rinkos vertė priklauso nuo daugybės įvairių veiksnių. Dėl pokyčių atitinkamose ekonomikos rinkose (įskaitant rinkos likvidumo pokyčius) investicijų vertė ir iš jų gaunamos pajamos gali nuolat keistis. Šiame dokumente pateikta informacija nėra skirta faktiniams rezultatams prognozuoti – jie gali ženkliai skirtis nuo pateiktų rezultatų. Ankstesni rezultatai nebūtinai yra būsimų rezultatų rodiklis. Investuodamas į atskiras finansines priemones, investuotojas gali prarasti visas savo investicijas ar jų dalį.
Svarbios informacijos apie riziką, susijusią su investiciniais produktais ir investicinėmis paslaugomis, galite rasti čia.

Interesų konfliktai

Siekiant išvengti galimų interesų konfliktų, taip pat valdyti asmenine sąskaita sudaromus sandorius ir (arba) prekybą naudojantis viešai neatskleista informacija, „Luminor“ darbuotojams taikomos vidinės skaidraus etiško elgesio, vidinės informacijos valdymo, nepublikuotos tyrimų medžiagos tvarkymo ir asmenine sąskaita sudaromų sandorių taisyklės. Vidinės taisyklės parengtos laikantis galiojančių teisės aktų ir atitinkamų pramonės standartų. „Luminor“ atlyginimų nustatymo politika nenumato jokio ryšio tarp pajamų, gaunamų iš veiklos kapitalo rinkose, ir atskirų darbuotojų atlyginimo.

Šio rinkodaros pranešimo prieinamumas nesusijęs su įvykdytų sandorių suma ar jų apimtimi.

Ši medžiaga buvo paruošta laikantis „Luminor“ interesų konfliktų politikos, kurią galima peržiūrėti čia.
 
Platinimas

Šis rinkodaros pranešimas negali būti siunčiamas į JAV, Kanadą ar jų atitinkamas teritorijas arba valdomas teritorijas, taip pat čia platinamas. Be to, jo negalima platinti jokiems JAV asmenims ar asmenims, gyvenantiems Kanadoje. Šio dokumento negalima kopijuoti, dauginti ir (arba) platinti be išankstinio rašytinio „Luminor“ sutikimo.