Edvinas Jurevičius, „Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas

Edvinas Jurevičius, „Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas

Pasitaiko atvejų, kai siekdami įsigyti būstą, bet neturėdami tam užtektinai pajamų, banko paskolą imame drauge su bendraskoliu. Tačiau ar juo gali tapti bet kas? Net mūsų tėvai? Į šį klausimą atsako Edvinas Jurevičius, „Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas.

E. Jurevičius pasakoja, kad tokie atvejai, kai paskola yra imama kartu su tėvais, yra itin reti, tačiau tokia galimybė egzistuoja. Kita vertus, imant paskolą tokiu būdu yra papildomų sąlygų.

„Dažniausiai bendraskoliu tampa asmuo, su kuriuo žmogus veda bendrą ūkį, pavyzdžiui, gyvenimo partneris. Tačiau ši sąlyga nėra būtina. Jei asmens finansinė situacija neleidžia jam vienam paimti būsto paskolos, jis gali įtraukti bendraskoliais savo tėvus. Tačiau tėvai šiuo atveju turi atitikti papildomą sąlygą – jie turi būti finansiškai pajėgūs patys vieni mokėti imamos paskolos mėnesio įmokas“, – sako ekspertas.

Be to, pažymi E. Jurevičius, būsto paskolos atidavimo trukmė tokiu atveju yra nustatoma pagal tėvų amžių.

„Per kiek laiko reikės grąžinti pasiskolintą sumą yra nustatoma pagal vyriausią bendraskolį. Dažniausiai įmokų laikotarpis trunka iki pensijos, pavyzdžiui, jei tėvams yra 45 metai, labiausiai tikėtina, kad paskolos atidavimo terminas bus 20 metų. Dėl šios priežasties mėnesio įmokos už paskolą bus didesnės nei imant ją ilgesniam laikotarpiui. Tad prieš imant paskolą su tėvais itin svarbu į tai atsižvelgti“, – pastebi ekspertas.

E. Jurevičius primena, kad bet kokiu atveju, kai būsto paskola yra imama su kitu asmeniu, potencialiam bendraskoliui bus taikomi keli įprasti reikalavimai.

„Pirmiausia, bendraskolio nuolatinė gyvenamoji vieta turi būti Lietuvoje – jis turi būti Lietuvos pilietis arba turėti nuolatinį leidimą gyventi šalyje. Taip pat bendraskoliui privalu ne mažiau kaip pusę metų Lietuvoje dirbti nuolatinį darbą, reikalinga ir gera kredito istorija. Be to, priklausomai nuo banko, gali būti taikomos papildomos sąlygos“, – sako „Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas.

Jei būstui įsigyti reikalinga nemaža pinigų suma, o jūsų tėvai atitinka šiuos kriterijus, padidėja šansai ne tik gauti paskolą, tačiau ir gauti ją geresnėmis sąlygomis, pažymi E. Jurevičius.

„Vėliau, jei paskolą imančio asmens finansinė padėtis pagerėja, galima kreiptis dėl finansinio įsipareigojimo perėmimo sau“, – prideda ekspertas.

Apie „Luminor“:
„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas regione. Mes aptarnaujame asmenų, šeimų ir verslo finansinius poreikius. Kaip ir mūsų namų rinkos – Estija, Latvija ir Lietuva – mes esame jauni, dinamiški ir žvelgiantys į ateitį.

Daugiau informacijos: Agnė Mažeikytė-Šmeliova

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!