Edvinas Jurevičius, „Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas

Edvinas Jurevičius, „Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas

Imti paskolą nuosavam būstui įsigyti Lietuvoje linkę tiek sutuoktiniai, tiek ir nesusituokusios poros. Kuo skiriasi nekilnojamojo turto įsigijimo su būsto paskola procesas jau susituokus, tik planuojant tai daryti ar tokių ketinimų visai neturint, atsako „Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.

Paskolai gauti žiedas nereikalingas

Įsigyti bendrą būstą dažnai nusprendžia vienas kitam įsipareigoję, bet vestuvių dar neatšventę žmonės, taip pat gyvenimą po vienu stogu pradeda ir jaunesnio amžiaus ar jokių ketinimų tuoktis neturinčios poros. Gera žinia ta, kad gauti bendrą finansavimą būstui įsigyti gali ir nesusituokę partneriai. Tai tiesiog reiškia, kad abu asmenys tampa atsakingi už paskolą ir įsipareigoja ją grąžinti.

Kaip pažymi E. Jurevičius, norint gauti būsto paskolą tikrai neprivalu būti susituokus.

„Tai ypač aktualu jaunimui, nedrįstančiam kreiptis dėl būsto paskolos, nes kartais vis dar klaidingai manoma, jog banke laukiamos tik susituokusios poros, – šypsosi „Luminor“ banko ekspertas. – Norint gauti paskolą būstui, iš tiesų klientams užtenka vesti bendrą ūkį – t. y. gyventi ar planuoti gyventi kartu.“

Kai vienas iš būsimų sutuoktinių jau turi paskolą

Taip pat vis dažniau pasitaiko atvejų, kai vienas iš sužadėtinių dar iki santykių pradžios įsigijo nekilnojamąjį turtą su būsto paskola. Tokiems asmenims susituokus, paskolos neturėjęs jaunavedys bendraskoliu automatiškai netampa, dėmesį atkreipia E. Jurevičius. Jei norima atsakomybę už turimą paskolą pasidalyti, reikėtų kreiptis į paskolą suteikusį banką.

„Žmogaus finansiniai įsipareigojimai, prisiimti iki susituokiant, lieka jo asmenine atsakomybe, todėl sutuoktinis automatiškai bendraskoliu netaps, – nuramina E. Jurevičius. – Vis dėlto, jaunavedžio turima paskola gali turėti įtakos tam, kokią sumą sutuoktiniai galės pasiskolinti ateityje.“

Kaip paaiškina ekspertas, sutuoktiniams nusprendus imti naują bendrą paskolą, asmeninės prievolės būtų įtraukiamos į bendrą kreditingumo vertinimą.

Būsto paskola santuokoje: kartu ar po vieną

Susituokę asmenys Lietuvoje būsto paskolą dažniausiai ima kartu ir tokiu būdu automatiškai tampa bendraskoliais. Šiuo atveju abu sutuoktiniai yra atsakingi už paskolos grąžinimą ir įsipareigojimus. Tačiau kartais paskolą renkasi imti ir tik vienas iš sutuoktinių. Tiesa, tai yra įmanoma tik tuo atveju, jei prieš tai yra sudaryta vedybų sutartis – ikivedybinė arba povedybinė, – kurioje aptarti turto ir įsipareigojimų pasidalijimo aspektai.

„Nors vedybų sutartis žmonėms kartais vis dar kelia neigiamas asociacijas, ji gali būti labai naudinga imant paskolas. Vedybų sutartis leidžia sutuoktiniams aiškiai nustatyti, kuris turtas ir įsipareigojimai yra kiekvieno asmeninė nuosavybė, taip suteikiant galimybę būsto paskolą imti ir po vieną“, – paaiškina E. Jurevičius.

Ekspertas taip pat primena, kad nesvarbu, ar paskolą ima nesusituokusi pora, ar sutuoktiniai, bankas visada vertina abiejų asmenų kredito istoriją ir turimus įsipareigojimus. Remiantis Atsakingojo skolinimo nuostatais, visi šeimos finansiniai įsipareigojimai negali sudaryti daugiau nei 40 proc. gaunamų pajamų. E. Jurevičius pažymi, kad šie reikalavimai yra skirti apsaugoti tiek klientus, tiek banką, užtikrinant, kad asmenys galės patogiai grąžinti paskolą ir išvengs finansinių sunkumų.

Apie „Luminor“:
„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas regione. Mes aptarnaujame asmenų, šeimų ir verslo finansinius poreikius. Kaip ir mūsų namų rinkos – Estija, Latvija ir Lietuva – mes esame jauni, dinamiški ir žvelgiantys į ateitį.

Daugiau informacijos: Agnė Mažeikytė-Šmeliova

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!