Linas Sadeckas, „Luminor“ banko sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas

Linas Sadeckas, „Luminor“ banko sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas

Įsibėgėjant vasarai vis daugiau keliaujame, tačiau atsipalaiduodami turėtume nepamiršti ir saugumo – šiuo sezonu pagausėja turistus siekiančių apgauti sukčių. Kaip elgtis, kad atostogų poilsis neapkarstų, pasakoja Linas Sadeckas, „Luminor“ banko Sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas.

Apgavystės keičiant valiutą

Pirmiausia, įspėja L. Sadeckas, atvykusiems į kitą šalį turistams keičiant pinigus arba gaunant grąžą už prekes ar paslaugas, gali būti pateiktos netikros kupiūros.

„Keliaudami visuomet ieškome kuo palankesnio valiutos keitimo kurso, tačiau siekdami sutaupyti pinigus galime juos ir apskritai prarasti. Padirbtų kupiūrų nuo tikrų atskirti beveik neįmanoma, ypač jei tai kitos šalies pinigai, tačiau tai gali sukelti ne tik finansinių nuostolių, bet ir teisinių problemų“, – sako ekspertas.

L. Sadeckas pataria atostogaujantiems keisti pinigus tik patikimose valiutos keityklose, elektroninėse platformose arba atsiskaityti naudojant banko kortelę.

Kortelių informacijos vagystė

Antra, keliaudami svetimoje šalyje galime susidurti su mokėjimo kortelės duomenų pasisavinimu.

„Nusikaltėliai bankomatuose arba prekybos vietų terminaluose įrengia duomenims vogti skirtus įrenginius. Šiais aparatais besinaudojantys turistai nė nenutuokia, kad jų duomenys gali būti nukopijuoti ir vėliau panaudoti neteisėtoms operacijoms atlikti“, – sako ekspertas.

Anot L. Sadecko, tokias vagystes sukčiai atlieka pirmiausia bankomate įrengdami neteisėtą ir iš pradžių nepastebimą kortelių skaitymo įrenginį, taip gaudami asmens mokėjimo kortelės numerį. Kitais atvejais vagys naudoja paslėptą kamerą, kad įrašytų asmens PIN kodą.

„Nors atsiskaitydami kortele galite išvengti padirbtų pinigų, ja naudojantis vis tiek pravartu imtis atsargumo priemonių. Visada patikrinkite, ar suma, už kurią atsiskaitote, įrašyta teisingai, o vesdami PIN kodą įsitikinkite, kad jis matomas tik jums“, – sako ekspertas.

Apgaulingi „Wi-Fi“ tinklai

Savo duomenų galime netekti ir prisijungę prie nepažįstamo bevielio ryšio tinklo.

„Oro uostuose, viešbučiuose, kavinėse ar kitose turistinėse vietose sukčiai sukuria netikrus „Wi-Fi“ tinklus, kurių pavadinimai panašūs į oficialaus tinklo. Tačiau prisijungę prie netikro tinklo po kurio laiko būsite nukelti į svetainę, kur jūsų paprašys suvesti savo banko duomenis arba kitokią informaciją“, – sako ekspertas.

Jis pataria neprisijunginėti prie nepatikimų interneto tinklų. Viešbučiuose, restoranuose ir kitose įstaigose oficialus „Wi-Fi“ tinklas dažniausiai nurodomas įstaigos savininkų. O tam, kad galėtumėte juo naudotis, tikrai nereikės suvesti savo banko duomenų.

Per brangios paslaugos ir paslėpti mokesčiai

L. Sadeckas taip pat pažymi, kad dažnai keliautojai nukenčia nuo įvairių paslaugų tiekėjų.

„Atvykę į kitą šalį įprastai ieškome ekskursijų ir unikalių tos šalies patirčių, tačiau turime būti atsargūs, kad neišleistume per daug. Pavyzdžiui, pasitaiko atvejų, kai gidas ar taksi vairuotojas už savo paslaugas reikalauja pernelyg didelės sumos arba prideda paslėptus mokesčius. Taip galiausiai turistai sumoka gerokai daugiau už standartinį tarifą, o kitais atvejais iš anksto sumokėję už paslaugą jos išvis negauna ar gauna ją nekokybišką“, – sako L. Sadeckas.

Tam, kad tokios situacijos neapkartintų atostogų, prieš planuodamiesi transporto paslaugas, pramogas, ekskursijas ir pan., iš anksto pasidomėkite jų kainomis, palyginkite skirtingus tiekėjus, paieškokite internete kitų keliautojų atsiliepimų.

Romantiniai sukčiai

Galiausiai, kartais sukčiai turistus įvilioja į spąstus per romantines ar asmenines pažintis.

„Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad atostogų metu sutiktas malonus nepažįstamasis yra paprasčiausias vietinis, siūlantis aprodyti jums apylinkes, arba draugijos ieškantis kitas keliautojas. Tačiau, deja, vėliau gali paaiškėti, kad šis žmogus esą netikėtai pakliuvo į bėdą ir jam iš jūsų skubiai reikia pinigų arba dar kokios nors pagalbos“, – sako ekspertas.

L. Sadeckas pažymi, kad tai anaiptol nereiškia, jog reikia laikytis atokiau nuo visų vietinių ar kitų turistų, tačiau jis ragina nepamesti šalto proto.

„Bet kokiomis aplinkybėmis, kai neseniai pažįstamas žmogus prašo iš jūsų didelės pinigų sumos, reikia elgtis apdariai ir neskubėti, pasitarti su artimaisiais, kurie galės objektyviau įvertinti situaciją. Jeigu kelionės metu jaučiatės, kad galimai pakliuvote į apgaulę, iš jūsų buvo pasisavinti pinigai ar asmens dokumentai, nedelsdami kreipkitės į policiją ir vietinę Lietuvos ambasadą“, – sako L. Sadeckas.

Apie „Luminor“:
„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas regione. Mes aptarnaujame asmenų, šeimų ir verslo finansinius poreikius. Kaip ir mūsų namų rinkos – Estija, Latvija ir Lietuva – mes esame jauni, dinamiški ir žvelgiantys į ateitį.

Daugiau informacijos: Agnė Mažeikytė-Šmeliova

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!