Vasara – laikas, kai nemaža dalis jaunuolių ieško galimybių užsidirbti papildomų pinigų savo asmeninėms reikmėms. Todėl tai laikas, kai turime ypač rūpintis jaunuolių finansiniu raštingumu ir išlaidų tendencijomis. Kur vaikai išleidžia daugiausia pinigų ir į ką tėvai turėtų atsižvelgti prasidedant vasaros sezonui, pasakoja Edvinas Jurevičius, „Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovas.

Daugiausia išleidžia skanėstams ir transportui

Vasaros atostogų metu vaikai dažniausiai renkasi poilsį ir laiką su draugais, todėl didesnę kišenpinigių dalį išleidžia užkandžiams ir transportui. „Luminor“ banko duomenimis, vasaros sezono jaunuoliai iki 17 metų daugiausiai išleidžia įvairioms plataus vartojimo prekėms didžiausiuose maisto prekių tinkluose – „Maxima“, „IKI“.

„Taip pat pastebime tendenciją, kad pinigai leidžiami ir degalinėse, kuriose jaunimas perka maistą ir gėrimus, taip pat greitojo maisto restoranuose. Iš mūsų turimų duomenų matyti, kad jaunuoliai daug išleidžia elektrinių paspirtukų paslaugoms – dažniausiai tai nedidelio atstumo kelionės iš taško A į tašką B, o vienai kelionei praėjusią vasarą dažnas skyrė vidutiniškai 2,3 euro“, – sako E. Jurevičius.

Anot eksperto, kad per kelias dienas nebūtų išleisti visi gauti kišenpinigiai, tėvai turėtų reguliariai aptarti su vaikais jų išlaidas ir tam tikrų pirkinių būtinybę. Jei jaunuolis nesusitvarko su išlaidomis, visada verta apie tai pasikalbėti ir sugrįžti prie finansinio raštingumo pagrindų.

Dažnai apsipirkinėja internete

Vasarą sumažėja išlaidų pietums mokykloje, todėl vaikai gali sutaupyti ir išleisti savo pinigus kitoms reikmėms, pavyzdžiui, apsipirkti internete.

„Dažnai jaunimas sutaupytus pinigus išleidžia įvairiose internetinėse platformose, pavyzdžiui, „Vinted“, „Shein“, „Apple“ – jose vidutiniškai apsiperka už 10 eurų. Tačiau svarbu įsitikinti, kad vaikas žino, kaip saugiai elgtis internete – tėvų vaidmuo yra supažindinti su internetiniais sukčiais ir išmokyti juos atpažinti, apsisaugoti nuo apgavysčių“, – sako ekspertas. 

Daugiau atsiskaito kortele

Anot E. Jurevičiaus, „Luminor“ banko duomenys rodo, kad vidutiniškai pirmoji kortelė vaikui išduodama 11–12 metų, tačiau pirmuosius kortelės naudojimo žingsnius galima pradėti jau nuo 6 metų.

„Naudodami mokėjimo kortelę, vaikai gali tiksliai kontroliuoti savo išlaidas, o tėvai lengvai stebėti jų pirkimus per internetinę bankininkystę. Tai leidžia tėvams užtikrinti, kad vaikai neperka netinkamų prekių. Be to, tėvai gali nustatyti pirkimų ir pervedimų limitus, kas nėra įmanoma su grynaisiais pinigais“, – sako ekspertas.

E. Jurevičius pabrėžia, kad mokėjimo kortelės įvedimas į asmeninius finansus yra atsakingas žingsnis tiek tėvams, tiek patiems vaikams. Prieš išduodant vaikui nuosavą mokėjimo kortelę, reikėtų įsitikinti, kad jis aiškiai supranta pinigų vaidmenį kasdieniame gyvenime bei tai, kaip savarankiškai su jais elgtis.

Apie „Luminor“:
„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas regione. Mes aptarnaujame asmenų, šeimų ir verslo finansinius poreikius. Kaip ir mūsų namų rinkos – Estija, Latvija ir Lietuva – mes esame jauni, dinamiški ir žvelgiantys į ateitį. 

Daugiau informacijos: Agnė Mažeikytė-Šmeliova

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!