Pirmąjį šių metų pusmetį pagal sandorių skaičių tarp Baltijos šalių investuotojų populiariausios buvo JAV elektromobilių gamintojos „Tesla“, JAV technologijų bendrovės „Advanced Micro Devices“ (AMD) ir Vokietijos automobilių koncerno „Volkswagen“ akcijos, rodo „Luminor Investor“ platformos duomenys. „Tesla“ akcijų apyvarta „Luminor Investor“ platformoje per pirmąjį pusmetį siekė 17,5 mln. eurų, t.y. 2,3 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, o AMD apyvarta siekė 10 mln. eurų, šių akcijų apyvarta išaugo net 10 kartų.

Pagal populiarumą po minėtų įmonių rikiuojasi JAV elektroninės prekybos gigantė „Amazon“ ir JAV kriptovaliutų birža „Coinbase“. Taip pat populiarūs buvo didelių technologijų kompanijų, tokių kaip „Alibaba“, „Microsoft“, „Alphabet“, „Apple“ ir „Nvidia“ vertybiniai popieriai. 

Pavyzdžiui, pastaruoju metu tikrą augimo šuolį išgyvenanti „Nvidia“ daug metų specializuojasi vaizdo procesorių kūrime, tačiau šiuo metu tapo plačiai žinoma dėl savo novatoriškų technologijų, pritaikomų kuriant dirbtinio intelekto (DI) sprendimus. Dėl gerų šios stambios technologijų įmonės finansinių rodiklių ir DI technologijų bumo būtent jos akcijos atsidūrė investuotojų dėmesio centre ir patyrė stiprų kainų augimą pasaulinėse finansų rinkose. 

Iš Europoje įsikūrusių įmonių didžiausio Baltijos šalių investuotojų susidomėjimo sulaukė Vokietijos automobilių gamybos įmonės, įskaitant „Mercedes-Benz“, ir Prancūzijos finansinių paslaugų teikėjai, tokie kaip „BNP Paribas“ ir „Societe Generale“.

„Šie metai investicijų rinkoms kol kas teigiami. Po praėjusių metų pirmąjį pusmetį patirto sukrėtimo rinkos atsigavo, šiuo metu didžiausių JAV ir Europos biržų indeksai yra pasiekę aukščiausią metų lygį. Tarp mūsų platformos investuotojų lyderio pozicijas ilgą laiką išlaikė „Tesla“ akcijos, kurių kaina pernai antrąjį pusmetį smarkiai krito, žemiausią vertę pasiekė praėjusių metų pabaigoje ir pirmosiomis 2023 metų savaitėmis. Šių metų pradžioje bendrovės akcijos pradėjo atgauti prarastą vertę, Baltijos šalių investuotojų tikėjimas ilgalaike įmonės vizija išlieka tvirtas“, – sako „Luminor“ banko investicinių produktų vadovė Rūta Jankauskė . 

Specialistės teigimu, pastebima, kad dėl JAV prasidėjusios ir greitai pasaulinio atgarsio sulaukusios suirutės bankininkystės sektoriuje investuotojai pasinaudojo palankiomis rinkos sąlygomis ir daugiau investavo į Europos finansų institucijas. Didelis investicijų srautas buvo stebimas Vakarų Europos bankų sektoriuje, kur akcijos iš dalies atgavo prarastą vertę po kovą patirto staigaus kritimo. Tiesa, investuotojų atsargumas dėl ilgalaikio sektoriaus stabilumo ir neapibrėžtumas dėl rizikos valdymo efektyvumo kol kas neleido jiems grįžti į ankstesnį kainų lygį. Kita vertus, ankstesniais metais itin populiarios energetikos ir sveikatos sektoriaus įmonės pirmąjį šių metų pusmetį prarado Baltijos šalių investuotojų susidomėjimą, o sandorių apimtys, palyginti su ankstesniais metais, gerokai sumažėjo. Atgimimą išgyvena ir obligacijų rinka, kuri ilgą laiką nesulaukė didelio privačių investuotojų susidomėjimo.

„Nvidia“, „Tesla“, „Coinbase“ ir „Apple“ akcijos per pirmąjį pusmetį labiausiai padidino klientų portfelių vertę, nes šių bendrovių pirmasis pusmetis buvo ypač sėkmingas.

„Apple“ ir „Microsoft“, kurios šiuo metu yra dvi vertingiausios pasaulio bendrovės, akcijos visuomet buvo Baltijos šalių investuotojų dėmesio centre. Be to, dėl stiprių pardavimų rezultatų ir teigiamų ateities augimo perspektyvų „Apple“ akcijos vėl pasiekė visų laikų aukščiausią akcijų kainą. 

Palyginti su praėjusiais metais, susidomėjimas biržoje prekiaujamais fondais (ETF) šiek tiek sumažėjo, nes investuotojai mieliau investuoja į dideles technologijų įmones nei į diversifikuotas strategijas. Didžioji dalis ETF investicijų pateko į „iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS“ ETF, kurio tikslas yra investuoti į platų besivystančių rinkų įmonių akcijų spektrą ir įvairius ETF, investuojančius į didelius indeksus, tokius kaip „S&P500 Core“ arba „S&P500 Information Tech“. Šie indeksai apima investicijas į 500 didžiausių JAV įmonių. 

Atsižvelgiant į Baltijos šalių investuotojų susidomėjimą JAV technologijų įmonėmis, „S&P500 Information Tech“ indeksu paremtas ETF yra patogiausias būdas gauti diversifikuotą investicijų portfelį į šio sektoriaus akcijas. 

„Luminor Investor“ platforma suteikia galimybę investuoti į daugiau nei 15 tūkst. paprastų finansinių priemonių, įskaitant pagrindines akcijų rinkas, aukščiausios kokybės obligacijas, ETF ir investicinius fondus.

Investavimas visuomet yra susijęs su tam tikra rizika ir gali atnešti ne tik pelną, bet ir nuostolių. Prieš priimdami sprendimą investuoti, atsisakyti investavimo ar vykdyti sandorį, investuotojai turėtų atidžiai įvertinti savo finansinę būklę, kad suprastų susijusias rizikas ir įsitikintų, jog atitinkamas sandoris ar kitas veiksmas jiems yra tinkamas.
 
Aukščiau pateikta informacija nėra pasiūlymas ar rekomendacija pirkti ar parduoti konkrečią valiutą, produktą ar finansinę priemonę, investuoti arba taikyti konkrečią prekybos strategiją.
Apie „Luminor“
„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas regione. Mes aptarnaujame asmenų, šeimų ir verslo finansinius poreikius. Kaip ir mūsų namų rinkos – Estija, Latvija ir Lietuva – mes esame jauni, dinamiški ir žvelgiantys į ateitį. 

Daugiau informacijos: Agnė Mažeikytė-Šmeliova

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!