Kas bendro tarp tekstilinių rankdarbių ir negalios pažinimo? Marijampoliečių šeima – Tadas Bartaševičius bei Rūta Kupčinskaitė – tikina, kad šie dalykai gali sėkmingai papildyti vienas kitą. Jų įkurta mažoji bendrija „Spanguolės dirbtuvėlės“ jungia ne vieną veiklą – užsiima socialiniais bei edukaciniais projektais, bendruomeniniais renginiais, siūlo įsigyti šeimą suartinančius rankdarbių rinkinius.

Skirtingi išore, panašūs vidumi

„Edukaciniuose renginiuose tiek vaikams, tiek suaugusiems vis primename, kad nors iš išorės visi skiriamės savo ūgiu, plaukų spalva ar nosies forma, viduje mūsų poreikiai yra tokie patys – mes norime draugystės, bendrumo, supratimo,“ – sako „Spanguolės dirbtuvėlės“ įkūrėjas T. Bartaševičius. Pasak jo, būtent išoriniai skirtumai turėtų skatinti ieškoti bendrystės, panašių tikslų, supratimo. 

Edukacijas apie negalią ir tekstilinius rankdarbius sujungę Tadas bei neįgaliojo vežimėlio pagalba judanti Rūta teigia, kad šios dvi veiklos padeda vaikams geriau suprasti, kaip gyvena ir jaučiasi žmonės, kurie vizualiai skiriasi nuo jų, pavyzdžiui, naudojasi neregio baltąja lazdele, vaikštyne ar bendrauja gestų kalba. 

„Pasisiuvę savo asmeninį žaislą vaikai pamato, kad, nors naudotos tos pačios medžiagos, instrukcijos, iškarpos, kiekvieno jų zuikis ar meškiukas yra skirtingas, savitas,“ – pasakoja T. Bartasevičius. Būtent tai suteikia progą pakalbėti ir apie skirtumus tarp žmonių bei kiekvieno unikalumą.

„Negalią stengiamės pateikti kaip užslėptą stiprybę, dėmesį skiriame ne tam, ko neįgalus žmogus negali, o tam, ką jis gali,“

– sako Tadas. 

Nuo rankdarbių iki edukacijų

Stovyklose bei susitikimuose Tadas ir Rūta suteikia galimybę pažinti negalią ir per pagalbines priemones. „Mūsų partneriai, kurių veiklos sritis yra slaugos bei neįgaliųjų technika, duoda vežimėlius, ramentus, vaikštynes ir kitas priemones, kad vaikai galėtų realiai išbandyti, koks jausmas jomis naudotis, kokie sunkumai kyla, kokie privalumai gali būti atrandami,“ – pasakoja „Spanguolės dirbtuvėlių“ įkūrėjas. 

Be tekstilinių edukacijų pora užsiima ir prekyba rankdarbių rinkiniais. Juose – žaislo iškarpos, audinys, užpildas, kiti reikalingi priedai. „Tokie bendri rankdarbiai, kai vaikas padedamas suaugusiųjų gali susikurti savo unikalų, nuostabiai šiltą žaisliuką, labai suartina šeimą,“ – tikina Tadas. Įsigydami šiuos rinkinius pirkėjai tuo pačiu prisideda ir prie kitų „Spanguolės dirbtuvėlių“ veiklų – edukacijų apie negalią ir gyvenimą su ja bei šalia jos. 

„Važiuojame ir į mokyklas kalbėti apie įtraukųjį ugdymą, pasakojame, kaip pritaikyti aplinką taip, kad, pavyzdžiui, judėjimo negalią turintis vaikas galėtų pats patekti į mokyklą, judėti jos viduje,“ – sako pašnekovas.

Vien idėjų neužtenka

Nors prekyba rankdarbių rinkiniais iš dalies prisideda prie edukacinių jaunos šeimos projektų, vis tik, pasak T. Bartaševičiaus, vien gerų norų ir idėjų – negana. „Man visai ne gėda pripažinti, kad kažko nemoku, pavyzdžiui, mūsų dirbtuvėlėms labai trūksta žinių apie projektų rašymą bei valdymą,“ – sako jis. Todėl „Spanguolės dirbtuvėlės“ įsitraukė į socialiniam verslui skirtą Lietuvos socialinio verslo asociacijos organizuojamą intensyvią trijų mėnesių trukmės programą „Poveikio akademija“, kurios dalyviai mokosi finansinio tvarumo, aiškinasi, kaip plėtoti verslą, sėkmingai komunikuoti kuriamą vertę ir kitų dalykų, aktualių socialinių verslų steigėjams. Pasak T. Bartasevičiaus, dalyvaujant programoje labai svarbu ne tik žinios, bet ir lektorių pripažinimas, tikėjimas jų idėja. 

„Poveikio akademijoje“ šiemet dalyvauja 12 Lietuvos socialinio verslo įmonių, kurioms organizuojamos 4 ekspertinės mokymų sesijos, bus užtikrinta individuali mentorystė, konsultacijos. Programos pabaigoje geriausiai įvertintas socialinio verslo pristatymas laimės finansinį „Luminor“ banko paskatinimą – 3000 eurų. 

Apie „Luminor“
„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas regione. Mes aptarnaujame asmenų, šeimų ir verslo finansinius poreikius. Kaip ir mūsų namų rinkos – Estija, Latvija ir Lietuva – mes esame jauni, dinamiški ir žvelgiantys į ateitį. 

Daugiau informacijos: Agnė Mažeikytė

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!