Tavo ateitis priklauso nuo tavo priimamų sprendimų.

Jei jau kaupi II ir III pakopos pensijų fonduose – esi teisingame kelyje. Tavo lėšos nuolat investuojamos. Kuo ilgiau taupai, tuo daugiau lėšų tikėtina sukaupsi oriai senatvei užsitikrinti.

Tačiau nepamiršk pasitikrinti, ar II-os pakopos pensijų fonde kaupi maksimaliai (tuo pačiu gaudamas maksimalią valstybės paskatą) bei ar tavo III pakopos pensijų kaupimo strategija yra tinkama – užsiregistruok konsultacijai čia.

Dar netaupai? Pradėk taupyti ir pagerink savo finansinę padėtį pensiniame amžiuje.

Jei reguliariai kas mėnesį mokėsi 50 eurų dydžio įmokas į savo III pakopos pensijų fondą su prielaida, kad pensijų fondai uždirbs 4,5%* vidutinę metinę grąžą, per 30 metų gali tikėtis papildyti savo pensijų sąskaitą papildoma 34 500 eurų suma. III pensijų pakopa patraukli dėl savo lankstumo – kiek pinigų, kokiu periodiškumu, keliuose fonduose kaupti, kaip ir kada gauti išmokas, sprendi pats.
 
Kadangi laikas bėga greitai - siūlome apsvarstyti galimybę kuo greičiau pradėti kaupti pensijai. Anksčiau pradėsi – tikėtina, kad daugiau ir sukaupsi:

Tavo sukaupta suma sulaukus 65 metų amžiaus, jei pradėsi kaupti būdamas 32, 38 ar 44 metų*

Mėnesio įmoka 32 metai 38 metai 44 metai
30 EUR 24 816 17 192 11 338
40 EUR 33 088 22 923 15 117
50 EUR 41 360 28 653 18 896
100 EUR 82 720 57 307 37 792
* Remiantis Luminor pensijų skaičiuoklės skaičiavimais ir prielaidomis. Skaičiavimams pasirinkta subalansuota (vidutinė metinė grąža – 4,5%) investavimo strategija bei taikomas sudėtinių palūkanų skaičiavimo principas t.y. kai pinigai yra uždirbami ne tik nuo pradinės investuotos sumos, bet ir nuo sukauptų palūkanų. Daugiau: luminor.lt/pensiju-skaiciuokle.
Pateiktuose rezultatuose nėra įvertinami taikomi pensijų fondų atskaitymai. Su pensijų fondų dokumentais, kur išsamiai aprašomos šio produkto savybės, įskaitant būdingas rizikas ir taikomus atskaitymus, galite susipažinti čia.


Nežinai, kas yra tos pensijų pakopos ir ar jomis naudojiesi? Parengėme tau trumpus atsakymus

Kuo skiriasi I, II ir III pensijų pakopos?

  • I pakopa – tai valstybinio socialinio draudimo pensija. I pakopos pensija yra privaloma taupymo sistemos dalis ir tu joje dalyvauji, jei moki socialinio draudimo mokesčius. Šie mokesčiai perskaičiuojami į taškus, priklausomai nuo tavo darbo užmokesčio, o pensija ateityje priklausys nuo tų taškų. Taip pat „Sodros“ pensijos dydį lemia dirbančių asmenų ir pensininkų santykis bei ekonomikos padėtis.
  • II pakopa – taupymo senatvei būdas, kai piniginės įmokos yra tiesiogiai susijusios su pensijos dydžiu. Kaupiant II pakopos pensijų fonde, įmokos kas mėnesį pervedamos automatiškai. Kaupimui skiriama dalis nuo tavo atlyginimo ir pridedama valstybės paskata. Priešingai nei I pakopoje pinigai pensijų fonde yra tavo nuosavybė ir yra paveldimi. Ar kaupi II pakopos pensijų fonde? Jei esi dirbantis ir nepasirinkai kitaip, greičiausiai kaupi. Pasidomėk
  • III pakopa veikia tuo pačiu principu kaip ir II-oji, tačiau tai yra savanoriškas taupymo būdas: gali nuspręsti, kokią pinigų sumą taupyti ir kaip dažnai. Vyriausybė skatina taupyti taikant 20% mokesčių lengvatą sumokėtoms įmokoms, kuri gali siekti iki 300 Eur per metus. Pasidomėk

Kaip veikia pensijų fondai?

Pensijų fondų valdytojai investuoja II pakopos pensijų fonde esančias dalyvių įmokas pagal pensijų fondo investavimo strategiją. Tai reiškia, kad kiekvienas atidėtas euras pensijai yra investuojamas taip siekiant uždirbti papildomą grąžą.

Fondai skirstomi pagal investavimo strategiją: Siekiant optimalios investicijų grąžos, siūloma pensijų fondą rinktis, atsižvelgiant į savo amžių: jaunesniems – į fondą, investuojantį į akcijas, o artėjant pensiniam amžiui – į fondą, kuriame obligacijų dalis didesnė, o akcijų – mažesnė, kad sumažėtų trumpalaikiai sukaupto turto vertės svyravimai.

Nuo 2019 m. II pakopos pensijų fondai valdomi pagal gyvenimo ciklo principą. Pensijų fonde kaupti patogu nes jis yra pritaikytas pagal tavo gimimo metus ir parenkamas automatiškai. Kuo jaunesnis esi, tuo daugiau investuojama į akcijų rinkas, siekiant gauti didesnę investicijų grąžą. Artėjant link pensinio amžiaus, akcijų dalis fonde (ir rizika) yra palaipsniui mažinama, o obligacijų ir kitų saugesnių investavimo instrumentų (indėlių, pinigų) dalis yra didinama, kad būtų apsaugotos sukauptos lėšos. III pakopos pensijų fondų investavimo strategiją galima pasirinkti savarankiškai, tačiau taip pat siūloma laikytis to paties gyvenimo ciklo principo: jaunesniems – rinktis fondą, investuojantį į akcijas, o artėjant pensiniam amžiui –  fondą, kuriame obligacijų dalis didesnė, o akcijų – mažesnė.

Kiek turėčiau taupyti senatvei?

Jei nori suprasti, kokios yra tavo tikėtinos pajamos išėjus į pensiją, turėtum pasidomėti šiandienos situacija. Įvertink savo atlyginimą, sukauptas santaupas, investicijas iki šiol ar kitą turtą. Visa tai turėtų padėti įvertinti tavo finansinę situaciją šiandien ir atsakyti į klausimą, kiek turi sutaupyti papildomai. Finansų ekspertų nuomone- finansiškai saugiai senatvei užsitikrinti reikia 70 – 80 proc. tavo dabartinių mėnesinių pajamų. Pasinaudok pensijų skaičiuokle ir įvertink savo būsimą pensiją. Apskaičiuok ir įvertink

Ką daryti, jei dirbu savarankiškai?

Jei nedirbi pagal darbo sutartį, turėtum pasitikrinti, kokia yra prognozuojama potenciali I pakopos pensija ir ar turi galimybę prisijungti prie II pakopos. Labai tikėtina, kad finansiškai saugiai senatvei užsitikrinti, tau reikės labiau pasikliauti III pakopos pensijų fondais ar kitomis asmeninėmis santaupomis. Plačiau

Registruokis į konsultaciją dėl pensijų kaupimo

Svarbu: Prognozuojamas pensijų fonde sukauptų lėšų dydis nėra garantuojamas. Pateikti skaičiavimų pavyzdžiai yra tik informacinio pobūdžio ir neturi būti suprasti kaip investavimo rekomendacija. Kaupdamas pensijų fonduose, patiri investavimo riziką, o tai reiškia, kad investicijų vertė gali ir kilti, ir kristi, gali atgauti mažiau negu investavai. Jei į finansines priemones investuojama užsienio valiuta, valiutos keitimo kurso pokyčiai gali turėti įtakos investicijų grąžai. „Luminor“ investicijų valdymas investicijų grąžos, pensijų fondų pelningumo ar išmokamų anuiteto dydžių negarantuoja. Pensijų fondų praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų. Prieš priimdamas sprendimą kaupti papildomą pensiją „Luminor“ pensijų fonduose susipažink su pensijų fondų taisyklėmis, taikomais atskaitymais, investavimo strategija ir rizikos veiksniais. Pensijų fondus valdo UAB “Luminor investicijų valdymas”, įm. k. 226299280.