Tadas Ratkevičius, Luminor privačiosios bankininkystės vadovas.

Tadas Ratkevičius, Luminor privačiosios bankininkystės vadovas.

Ekonomika ir toliau kyla, viršun keldama privačiosios bankininkystės klientų turtą. Tačiau turtui augant daugėja ir klausimų, kur jį saugiai įdarbinti. Ypač dabar, kai pro finansų rinkų padangę praskrieja vienas kitas tamsesnis debesis, kuris skatina paieškoti saugios užuovėjoms pinigams.

Metai, kai klientų lūkesčiai investicinei grąžai buvo matuojami dviženkliais procentais, liko praeityje. Dabar rizikos apetitą malšina finansų rinkose gajus neapibrėžtumas dėl Brexit, ES augimo, žiežirbų JAV ir Kinijos prekybos santykiuose.

Todėl savo klientams vis dažniau rekomenduojame konservatyvesnius investavimo kelius, kuriuose galima saugiai „priparkuoti“ pinigus, turint kad ir ne tokį didelį, tačiau ilgalaikį – maždaug 4-5 proc. - metinį prieaugį. Tai leidžia nesibaiminti investicijų nuvertėjimo dviženkliais procentais, jei rinkas aptrauktų ypač tamsūs debesys.

Mažesnės rizikos kurso laikomės kurį laiką ir privačiosios bankininkystės klientai tai įvertino. Kaip ir „Moody‘s“ „Luminor“ suteiktą aukščiausią įvertinimą tarp asmeninį reitingą turinčių bankų Baltijos šalyse.

Pasitikėjimas duoda vaisių. „Luminor“ privačiosios bankininkystės valdomas klientų finansinis turtas pernai padidėjo 40 proc. Šių metų pradžioje portfelio augimas nesustojo ir viršijo 20 proc., o bendras klientų valdomo turto portfelis pasiekė beveik 300 mln. Eur.

Nenuostabu, kad ieškantieji saugumo oazės pinigams, pernai aktyviai rinkosi ir bene konservatyviausią investavimo priemonę – terminuotąjį indėlį. Tai lėmė daugiau nei 60 proc. padidėjusias indėlių apimtis privačiosios bankininkystės klientų portfelyje.

Pastaruoju metu jaučiame didesnį dėmesį etiškoms investicijoms (angl. SRI). Klientai dažniau formuoja investicijų portfelį pagal savo gyvenimo būdą, prašydami iš jų investicijų sąrašo pašalinti vienas ar kitas jų vertybių ar požiūrio neatitinkančias investicijas. Pvz. investuotojai vegetarai nenori savo portfelyje turėti bet kokių investicijų į mėsos pramonę.

Kaip dėl šių metų? „Luminor“ ekonomistai prognozuoja 3 proc. Lietuvos BVP augimo scenarijų 2019-iais. Toks ekonomikos klimatas palankus finansiniam pinigų medžiui. Tačiau kaip jį laistyti ir prižiūrėti šiemet, kad duotų daugiau vaisių po kelerių metų? Užeikit, pasitarsime.

Tadas Ratkevičius
Luminor privačiosios bankininkystės vadovas

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!