2016-ieji buvo pilni netikrumo, siurprizų bei netikėtų pasekmių ir tai stiprino pojūtį, kad finansų rinkų kintamumas pernai buvo itin aukštas. Tačiau vidutinė šių metų „S&P 500“ indekso dienos svyravimų amplitudė siekė 13,1%, o tai atitinka ilgalaikį vidurkį.

2016-aisiais metais kito kai kurios ilgalaikės tendencijos. Visų pirma – iš esmės baigėsi naftos ir žaliavų kainų kritimas, jos stabilizavosi ir kai kuriais atvejais netgi pakilo. Žaliavų kainų kilimas, teigiamas pasaulinės ekonomikos indikatorių pokytis, galimybė, kad JAV pradės vykdyti fiskalinį ekonomikos skatinimą sugrąžino infliaciją. Tiek infliacijos lūkesčiai, tiek realūs infliacijos indeksai pradėjo augti antrojoje metų pusėje ir sukėlė taip vadinamą „refliacijos prekybą“ – prekybą tikintis tolimesnio ekonomikos augimo ir infliacijos normalizacijos. Tai lėmė, kad baigėsi obligacijų pajamingumo mažėjimo tendencija ir mes greičiausiai jau matėme mažiausius šio ekonomikos ciklo palūkanų normų dydžius. Tokia investicinė aplinka buvo palanki ir akcijoms, pasauliniu mastu per 2016-uosius metus jų kainos kilo beveik 9%.

Galų gale per 2016-uosius metus vėl atsigavo besivystančios rinkos. Žemos akcijų kainos, kritusi vietinės valiutos vertė bei didėjančių žaliavų kainų sukeltas ekonominis efektas lėmė, kad besivystančių rinkų akcijų kursas galų gale pakeitė savo kritimo tendenciją. Besivystančios rinkos ir toliau lieka patraukliausiu investicijų tiek į įmonių akcijas, tiek į obligacijas regionu.

„Nordea“ fondai 2016-aisiais pasiekė puikius rezultatus – 68 fondų grąža buvo teigiama, tik 6 fondai metus baigė turėdami neigiamus rezultatus. Kas ypač puiku – net 14 fondų pasiekė fenomenalius rezultatus, pasiekdami didesnę nei 10% metinę grąžą. Trys geriausius rezultatus pasiekę fondai buvo „Latin American Equity Fund“ (+31.11%), „North American Small Cap Fund“ (+23.89%) bei „Norwegian Equity Fund“ (+21.09%). Visi fiksuoto pajamingumo fondai metus baigė teigiamai. Geriausiai sekėsi aukšto pajamingumo obligacijų fondams, nes mažėjo šalių skolinimosi poreikis: „US High Yield Bond Fund“ (+14.52%), „North American High Yield Bond Fund“ (+13.43), „International High Yield Bond Fund – USD Hedged“ (+14.32%) ir „Global High Yield Bond Fund“ (+12.27%).

Investuodami į fondus ir norėdami gauti geriausią grąžą investuotojai turi susikurti diversifikuotą investavimo strategiją, tinkamai įvertinti savo tikslus ir kokią riziką nori prisiimti. „Nordea“ šiam tikslui pasiekti siūlo puikų produktą - „Investicinių fondų portfelius“. Tai „Nordea“ fondų, turinčių puikias ilgalaikes grąžos tendencijas, rinkinys. Visi „Nordea“ portfeliai  ilgalaikėje perspektyvoje lenkia savo palyginamuosius indeksus (daugiau informacijos pateikiama lentelėje).

  Konservatyvaus investavimo Vidutinės rizikos Subalansuotos rizikos Didėjančios rizikos Agresyvaus investavimo
1 metai Palyginamasis indeksas 5.9% 6.2% 6.6% 7.0% 7.4%
Model Portfolio 6.6% 6.7% 6.8% 6.9% 7.0%
2 metai Palyginamasis indeksas 7.0% 8.3% 9.6% 11.4% 13.1%
Model Portfolio 11.3% 12.4% 13.4% 14.4% 15.3%
3 metai Palyginamasis indeksas 17.9% 20.2% 22.5% 25.6% 28.8%
Model Portfolio 25.2% 27.1% 29.1% 30.7% 32.4%

2016-ieji metai patvirtino, kaip svarbu laikytis optimalaus investicijų paskirstymo ir nepaisyti staigių rinkos pokyčių. Gerai apgalvota ir į ilgalaikę perspektyvą nukreipta  lėšų alokacija investuotojams suteikė stabilumo ir gerą investicijų grąžą nepaisant rinkoje vykusių neramumų. Be to, galimybė rinktis geriausius fondus investuotojams suteikė galimybę uždirbti didesnę grąžą.

2017-aisiais laukia daugybė netikėtumų, pavyzdžiui, neaiškumas kokia bus naujojo JAV Prezidento D. Trumpo ekonominė politika, kokie bus daugelio didžiųjų Europos šalių rinkimų rezultatai. Tačiau realiame gyvenime tokie netikėtumai rinkoms duoda teigiamus postūmius, nes sakoma, kad rinkos „lipa į rūpesčių sieną“, neleidžia įsivyrauti ypač dideliam goduliui ar euforijai. 2017-aisiais mes ir toliau tikimės gana palankių pasaulio finansinių rinkų veiklos rezultatų, nes juos turėtų teigiamai veikti tokie faktoriai kaip JAV fiskalinė ekonomikos stimuliacija, palaipsniui vykstantis infliacijos sugrįžimas, palūkanų normų normalizacija, tolygus ekonominės padėties gerėjimas ir sugrįžtantis verslo įmonių pajamų augimas.

____________ 

Ši informacija yra tik informacinio pobūdžio, tai nėra kvietimas pirkti ar parduoti vertybinius popierius. Istoriniai rezultatai neužtikrina ateities rezultatų.

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!