2024 metų 1-ąjį ketvirtį „Luminor“ bankas pagerino veiklos rezultatus ir sustiprino savo likvidumo bei kapitalo pozicijas. Banko paskolų portfelio kokybė išlieka labai gera – neveiksnios paskolos sudaro vos 2 proc. visų paskolų.

Pirmąjį ketvirtį „Luminor“ uždirbo 66,8 mln. eurų pelno, t. y. 10,8 proc. daugiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Tuo tarpu banko sumokėtų mokesčių suma išaugo nuo 10,3 mln. iki 11,6 mln. eurų.

„Luminor“ patobulino mažmeninės bankininkystės produktų pasiūlą ir toliau plėtojo verslą, siekdamas suteikti kuo aukštesnės kokybės paslaugas klientams. Bankas išlaikė įprastas skolinimo apimtis ir dar padidino terminuotųjų indėlių portfelio apimtis. Verslo bankininkystės srityje „Luminor“ toliau rėmė Baltijos šalių kapitalo rinkų plėtrą ir perėjimą prie tvariųjų finansų ir išleido naują atsinaujinančios energetikos sektoriaus emisiją. Bankas taip pat įgyvendino susitarimą su Europos investicijų banku, siekdamas palengvinti papildomą skolinimą Baltijos šalių smulkioms ir vidutinėms įmonėms bei remti tvarią ekonomiką.

„Luminor“ bankas pagerino grynųjų palūkanų rodiklį iki 3,64 proc., sumažino sąnaudų ir pajamų santykį iki 47,5 proc. ir pasiekė 14,8 proc. metinės nuosavybės grąžos rodiklį. Banko veiklos pelnas augo 8,4 proc. dėl didėjančių grynųjų palūkanų pajamų. Dėl IT sistemų tobulinimo veiklos sąnaudos padidėjo 4,4 proc.

„Luminor“ banko likvidumo ir kapitalo pozicijos yra stiprios: ketvirčio pabaigoje banko likvidumo padengimo koeficientas buvo 207,6 proc., o bendrojo nuosavo kapitalo 1 lygio ir bendro kapitalo pakankamumo rodiklis, įskaičiuojant grynąjį pelną per laikotarpį, buvo 25,4 proc. „Luminor“ balandį išmokėjo 194,5 mln. eurų dividendų. Atsižvelgiant į dividendų išmoką, banko pro forma kapitalo pakankamumo rodiklis ketvirčio pabaigoje sudarytų 22,6 proc.

Balandžio 30 d. tarptautinė reitingų agentūra „Moody‘s Ratings“ („Moody‘s“) paskelbė, kad „Luminor“ banko ilgalaikės privilegijuotos turtu neužtikrintos skolos reitingas padidintas nuo Baa1 iki A3.

„Luminor“ banko generalinis direktorius Wojciechas Sassas:
„Per pirmuosius du darbo „Luminor“ banke mėnesius turėjau galimybę geriau pažinti mūsų klientus, buvau sužavėtas kolegų ir įkvėptas turimų galimybių. Turime nemažai ko nuveikti, kad būtume sėkmingi kartu su savo klientais, tačiau galime pradėti nuo tvirto pamato, o jį sukuria mūsų darbuotojų charakteris ir tai, kiek jie pasiekė vadovaujant ankstesniam vadovui Peteriui Bosekui. Nuo pat pradžių koncentruojuosi į mūsų teikiamų paslaugų kokybę ir banko IT sistemų tobulinimą bei efektyvumą.“

„Luminor“ banko vadovas Lietuvoje Jonas Urbonas:
„Nors rinka vis dar gyvena nerimastingomis praėjusių metų nuotaikomis, kai Baltijos šalių ekonomikos akivaizdžiai stabtelėjo, pirmąjį ketvirtį vienur kitur jau matėme pavasarį pranašaujančio optimizmo ūglius ir fiksavome verslo pagyvėjimą. Aukšta paskolų portfelio kokybė demonstruoja Baltijos šalių verslo bei privačių klientų atsparumą ir gebėjimą racionaliai planuoti bei veikti bet kokiomis aplinkybėmis.“

„Luminor“ 2024 m. pirmojo ketvirčio tarpinę ataskaitą galite rasti čia.

Apie „Luminor“:
„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas regione. Mes aptarnaujame asmenų, šeimų ir verslo finansinius poreikius. Kaip ir mūsų namų rinkos – Estija, Latvija ir Lietuva – mes esame jauni, dinamiški ir žvelgiantys į ateitį.

Daugiau informacijos: Agnė Mažeikytė-Šmeliova

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!