Aplinkos apsauga, socialinė atsakomybė ir valdysena (angl. Environmental, Social & Governance, ESG) – tai trys pagrindiniai veiksniai, į kuriuos atsižvelgiama, vertinant investavimo į įmonę ar verslą tvarumą ir poveikį visuomenei.

Kas yra ESG investavimas?

  • Rinkdamiesi įmonę ir atlikdami jos bendrą vertinimą, investuotojai pasitelkia aplinkos apsaugos, socialinius ir valdymo kriterijus.
  • Paprastai įmonės neįtraukia ESG rodiklių į privalomas finansines ataskaitas, tačiau vis dažniau atskleidžia su ESG susijusią informaciją metinėse ir atskirose tvarumo ataskaitose.
  • COVID-19 pandemijos iššūkiai paskatino diskusijas apie tvarumo ir finansų sistemos tarpusavio sąsajas, o tai daro poveikį didesniems investicijų srautams į ESG principais besivadovaujančius fondus.

Kodėl vertėtų atkreipti dėmesį į ESG kriterijus investuojant?

Keičiantis pasauliui, verslo veiklos tvarumas tampa prioritetu. Tikėtina, kad įmonės, kurios nori ir gali prisitaikyti prie šių pokyčių, ateityje plėsis sparčiausiai, o jų grąža bus itin didelė. Investuodami į ESG principais besivadovaujančius fondus, mes priimame socialine atsakomybe grįstą sprendimą skatinti šių įmonių pažangą ir iš tokių investicijų galime potencialiai gauti papildomą grąžą.