Andrius Načajus, „Luminor“ banko Lietuvoje vadovas

Andrius Načajus, „Luminor“ banko Lietuvoje vadovas

„Luminor Bank AS“ pranešė apie pagerėjusius veiklos rezultatus per pirmąjį šių metų ketvirtį. Bankas taip pat patvirtino neturįs reikšmingų verslo interesų Rusijoje, Baltarusijoje ar Ukrainoje.

Pirmame ketvirtyje dominuojančia tema tapo geopolitinis ir ekonominis invazijos į Ukrainą poveikis, kurį įvertinęs bankas ėmėsi veiksmų, užtikrinusių klientų – Baltijos šalių privačių asmenų ir įmonių – verslo tęstinumą, ir padėjusių palaikyti darbuotojus. Tuo pat metu bankas bendradarbiavo su atsakingomis institucijomis, padedančioms įsikurti iš Ukrainos į regioną plūstantiems karo pabėgėliams.
 
Operatyviai prisitaikęs prie naujos veikimo aplinkos, „Luminor“ bankas sustiprino savo verslo efektyvumą ir padidino grynąjį pelną, uždirbtą per ketvirtį. Atlikta banko kredito portfelio analizė parodė, kad jame nėra tiesioginių sąsajų su įmonėmis, įsikūrusiomis Rusijoje, Baltarusijoje ar Ukrainoje.
 
Pirmąjį ketvirtį didėjo paskolų fiziniams ir juridiniams asmenims portfelis, o bankas tęsė inovacijų diegimą. Lietuvoje „Luminor“ pradėjo teikti momentinių mokėjimų paslaugą, spartino bankomatų tinklo modernizavimą. Bankas taip pat pasirašė sutartį dėl pirmaujančio Baltijos šalyse e-komercijos paslaugų tiekėjo „Maksekeskus“ įsigijimo, siekdamas išplėsti teikiamų mokėjimo paslaugų pasiūlą. Tobulindamas savo ESG vertinimo metodiką, „Luminor“ sukūrė naujas strategijas mažiau atspariems klimato kaitos rizikai sektoriams.
 
Per ketvirtį uždirbta 15 mln. eurų grynojo pelno, palyginti su 5,8 mln. eurų pernai per tą patį laikotarpį. Pelningumo šuolį lėmė pajamų augimas ir sąnaudų mažėjimas, įdiegus keletą efektyvumą didinančių sprendimų planuotų 2021 metais. Tiesa, pelno augimą mažino šiek tiek didėję atidėjimai neveiksnioms paskoloms.
 
Banko kapitalo grąža, palyginti su tuo pačiu 2021 metų ketvirčiu, išaugo nuo 1,4 iki 3,9 proc. Kapitalo pakankamumo rodiklis išlieka labai solidus – ketvirčio pabaigoje jis siekė 21,2 proc.

„Luminor“ banko generalinis direktorius Peteris Bosekas:

 „Ketvirčio prioritetų sąrašo viršuje – paslaugų tiekimo klientams užtikrinimas, pagalba darbuotojams, ir parama tiems, kuriems yra labiausiai pažeidžiami po invazijos į Ukrainą. Nepaisant geopolitinio klimato, „Luminor“ pirmame ketvirtyje sugebėjo auginti verslą ir tęsti numatytos strategijos įgyvendinimą. Ir nors laukia dar daug darbų, didžiuojuosi mūsų komandos pastangomis ir atsidavimu. Rezultatai suteikia pasitikėjimo ir tikėjimo, kad einame teisingu keliu augindami tvarų verslą."

„Luminor“ banko Lietuvoje vadovas Andrius Načajus:

„Mes puikiai suprantame, kad pirmasis šių metų ketvirtis bus prisimenamas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios. Tai agresija, kuri, atrodo, viską apvertė aukštyn kojomis. Tuo labiau didžiuojuosi savo komandos orientacija ir susitelkimu pirmosiomis karo savaitėmis, kai buvo svarbu tiesiog nenuleisti rankų ir neprarasti tikslo. Pagyrimo nusipelno ir mūsų mažmeninės bankininkystės bei verslo klientai, kurių savitvarda, susitelkimas ir gera valia ne tik padėjo išlaikyti veiklos stabilumą bet ir apčiuopiamai prisidėti padedant Ukrainai bei karo pabėgėliams iš šios šalies. Įvertinus visas aplinkybes, banko pirmojo ketvirčio rezultatai įrodo, kad Baltijos šalių gyventojai ir verslas krizės akivaizdoje nepraranda nei savitvardos, nei optimizmo“.

 „Luminor“ pirmojo šių metų ketvirčio ataskaitą galima rasti čia.

Apie „Luminor“:
„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas regione. Mes aptarnaujame asmenų, šeimų ir verslo finansinius poreikius. Kaip ir mūsų namų rinkos – Estija, Latvija ir Lietuva – mes esame jauni, dinamiški ir žvelgiantys į ateitį.

Daugiau informacijos: Indrė Baltrušaitienė

Tvarkyk savo finansus lengvai su Luminor!